top of page

CEO Tom De Bruyne legt uit hoe de internationale werving door Tektra precies functioneert

Tektra CEO & Mede-oprichter Tom De Bruyne verduidelijkt de internationale werving van Tektra functioneert en de waarde hiervan voor onze klanten die degelijke ervaren IT specialisten zoeken.



Goeiedag, mijn naam is Tom De Bruyne en ik ben afgevaardigde bestuurder bij Tektra. Men vraagt me soms: wat doen jullie juist met die internationale werving? De basis is eigenlijk dat binnen veel ontwikkelteams men onsite, lokaal, werkt. Het remote gegeven is ook gekend bij programmeurs die remote werken. Soms werken lokalen en remote teams ook samen. Ja, wat Tektra doet licht anders. Wij selecteren remote met de bedoeling om die remote profielen dan ook onsite, lokaal, naar België te gaan begeleiden. Wat zijn de voordelen? Er is een cyclisch tekort aan IT krachten. Er is een war for talent. Met die Remote naar onsite procedure kan je die deels omzeilen en eigenlijk binnen budget van tewerkstelling gaan werken. En er is een ander gegeven dat niet onbelangrijk is, maar vandaag iets minder relevant. Maar die vergrijzing komt er wel aan. Dus er gaat een hele grote uitstroom zijn, ongeveer 20 procent per jaar. Dit zij eigenlijk mensen die uitstromen maar niet vervangen worden. En dat gaat een hele grote impact hebben, ook op de IT development markt.


En daar willen we als Tektra met economische migratie een een steentje aan bijdragen. Die remote werving, hoe pakken we dat aan? Het eerste grote verschil is dat een bad hire hier eigenlijk niet toegelaten kan zijn, ook voor de werknemer. Die neemt een hele grote stap door naar België te komen werken. En als dan in België blijkt dat hij niet goed kan programmeren, dat is eigenlijk niet accepteerbaar. De methode omdat te counteren is eigenlijk door heel uitgebreid te gaan assessen. Wij assessen op persoonlijkheid, op motivatie, op verwachtingen, maar ook op technische kunnen. De hoeksteen van de assessment is pair programming. We hebben dit heel objectief en heel gestructureerd opgebouwd. Een typische pair programming kan tot vier uur duren en daar komt eigenlijk een heel objectieve score uit. Dus enerzijds willen we natuurlijk een beeld vormen van die kandidaat. We willen dat eigenlijk ook voldoende objectief kunnen doen zodat we kunnen zeggen dat dit echt de technische vaardigheden dat die kandidaat heeft. Anderzijds gaan wij typisch ook mensen werven met een veelzijdig profielen op het niveau van softskills zodanig dat zij zich heel vlot kunnen aanpassen aan verschillende omstandigheden. Als we die mensen gevonden hebben, dan werven we die aan. Om je een idee te geven werken wij typisch echt met de besten van de besten: één of twee uit de duizend die we aanwerven geraken door de wervingsprocedure, en werven we aan. De onboarding procedure start bij het tekenen van het contract en dit betekent meer dan het overhandigen van de sleutels.

 

Dit is eigenlijk veel meer dan gewoon de sleutel overhandigen. Eigenlijk moeten we dan een work permit aanvragen, moet er een visum komen, de verhuis moet geregeld worden, en dergelijke. En tijdens die periode gaan we eigenlijk vanaf week één met performance management starten. En een goed voorbeeld is dat ze dan onmiddellijk vanaf week één ook beginnen met Nederlands te leren. Dat is een heel goede graadmeter voor de intrinsieke motivatie. We werken ook op technisch performance management, over hoe om te gaan met problemen in een project. Dus eigenlijk hoe een groep samenwerkt. Wat we eigenlijk wilen bekomen is, van zodra dat die kandidaat in België aankomt, dat alles dan reeds geregeld is. Een heel interessante formule is remote iemand aan verlaagd tarief laten beginnen programmeren zodat hij, eenmaal die hier in België aankomt, meteen kan verder werken aan het project. Dat is perfecte methodologie om die onboarding eigenlijk te versoepelen. Dat zijn dus de twee zaken: een heel uitgebreide assessment en heel goed die onboarding procedure gaan begeleiden. Als je daar vragen rond hebt, zoals: Wat zijn de typische profielen? Hoe kunnen wij daar gebruik van maken? Wij willen bijvoorbeeld ook in het buitenland gaan werven, ook het financiële aspect, want er is er echt wel een financieel voordeel. Als je daar vragen rond hebt, dan kan ik mij altijd contacteren en dan kunnen we dat echt heel objectief bespreken, echt tailored op het type profiel dat je zoekt. Dankjewel en contacteer mij gerust als je vragen hebt.

Comments


bottom of page